- Mit hoztál?
- Citromos kuglófot.
- *nyam-nyam-csam-csam* Dehát ez citromos!
Tulajdonképpen a mindmegette receptjét sütöm újra meg újra, csak egy-két változtatással. Nyilván. ;)
Hozzávalók:
- 24 dkg vaj vagy margarin
- 24 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- fél citrom leve 2 citrom leve, mely citromok nagyok, kivéve ha kicsik, mert akkor 3-4 is
- 4 tojás
- 24 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- fahéj, szerecsendió, gyömbérpor citromhéj, ne ítélj el!
- mazsola
- A mázhoz:
- 3 tk porcukor (én szeretem, hogy roppan a fogam alatt a kristálycukor)
- kevés citromlé és/vagy víz
- 2 evőkanál darabolt pisztácia helyett fahéj, szerecsendió, gyömbérpor citromhéj
Elkészítés:
A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal (és ügyelünk arra, hogy a reszelés közben fröccsenő olaj is a keverék fele zuhanjon) és a citromlevével habosra keverjük, majd a tojásokat keverés közben egyenként hozzáadjuk. Fűszerezés után a sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 160 fokon 1 óráig sütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével és a fűszerekkel elkeverjük, a kuglófra öntjük.